top of page

Plastic-free bathroom essentials


Als je graag de hoeveelheid plastic in je leven wil minderen, kan het wel gemakkelijk zijn om eens alle ruimten in je huis te bekijken. Op die manier kan je stap voor stap overschakelen naar plasticvrije alternatieven. We beginnen daarom bij de badkamer. Als je echt eens grondig kijkt naar hetgeen allemaal in uw badkamer staat, dan besef je waarschijnlijk dat het merendeel daarvan toch wel plastic bevat. Daarom is de badkamer de ideale plaats om te beginnen aan je ‘less-waste’ journey. Hier geef ik je een overzicht van een paar plasticvrije swaps die gemakkelijk te maken zijn!


Let’s get started:


1. Tandenborstel - ‘gewone’ tandenborstels zijn één en al plastic, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Kies liever voor een bamboo alternatief. Bamboo is de snelst groeiende plant op de wereld en heeft heel weinig water nodig om te groeien. Dat maakt het een heel duurzame keuze. Na een paar maanden mag hij dan gewoon op de compost hoop. Easy! Wil je écht overtuigd worden om over te schakelen naar een bamboo alternatief? Lees er hier meer over!


2. Make-up pads - Je make-up elke dag afdoen.. Lastig, maar noodzakelijk. Heb je er ooit al bij stilgestaan hoeveel katoenen rondjes je daarvoor al gebruikt hebt? Ik was de tel alleszins kwijt. Maar wist je de katoenteelt enorm water (en vaak ook pesticiden) intensief is? Laat die watjes maar voor wat ze zijn en kies voor een herbruikbaar alternatief. Je smijt ze in de was & they’re good to go again.


3. Oorstaafjes - We weten eigenlijk wel allemaal dat het niet goed is voor je oren om gebruik te maken van een wattenstaafje. Maar laten we eerlijk zijn: dat is geen gemakkelijke gewoonte om af te leren. Wat doe ik dan? Ik kies voor oorstaafjes met een karton staafje in de plaats van plastic. + een nieuwe ontdekking: de oriculi. Dit kan eigenlijk gezien worden als een herbruikbaar oorstaafje. Even wennen, maar kan je enorm veel afval besparen!


4. Scheermes - Investeer in een veiligheidsscheermes! Je koopt één keer het scheermes zelf en hoeft alleen maar het mesje te vervangen wanneer die bot geworden is. Hier bespaar je écht veel plastic mee! Nooit meer wegwerpscheermesjes, zalig toch?


5. Deo - Deo vind ik een hele moeilijke. Iedereen zijn lichaam is anders en het is niet omdat een bepaalde deo voor mij werkt, dat hij per se voor u zal werken. Zero-waste zal het nooit zijn, maar plasticvrij kan het wel. Ik koos voor een crème deo in een glazen potje van Clémence & Vivien, met 100% natuurlijke ingrediënten en dit werkt voor mij perfect! Give it a try! De vaste deo bar van Lamazuna staat ook nog op mijn ‘must try’ lijstje. Ook de kartonnen deo stick van Ben & Anna wil ik binnenkort testen.


6. Shampoo - dit was voor mij ook één van de gemakkelijkste swaps: shampoo bars. Echt zero-waste! Je haar heeft altijd tijd nodig om even aan te passen, maar dat is hier zeker snel gebeurd. De vaste shampoo van Lamazuna is een aanrader - je maakt je haar nat en wrijft gewoon met de shampoo bar over je haar, laat het schuim en je bent vertrokken: wassen maar! Je laat het best drogen op een plaats waar het wat kan uitdruipen, zodat het niet vastplakt aan de onderkant van de douche ;)


7. Menstruatie cup - ladies, this one’s for you. Maandverbanden en tampons behoren tot het verleden als je kiest voor een menstruatiecup. Toegegeven, het is wat wennen en je moet echt wel wat ‘oefenen’ tegen je het onder de knie hebt - maar dat was bij tampons toch ook zo? Hier lees je alvast mijn ervaring met de menstruatiecup.


Voila, dit zijn voor mij de ‘essentials’ om mee van start te gaan. Al deze producten zijn te vinden op Kazidomi, een site waar ik echt wel fan van ben. ‘Less waste’ (of zero-waste) kan heel overweldigend klinken. Hoe begin je eraan? Waar kan je dat allemaal kopen? Sites zoals Kazidomi maken deze levensstijl zeker laagdrempeliger. Alles op 1 geordende site, geleverd aan uw voordeur. Ik zeg niet dat we nu allemaal massaal online moeten gaan kopen, maar voor mensen met weinig tijd (of gelijk welke reden) is dit écht een super goede optie. Kazidomi probeert dan ook zelf zo ‘zero-waste’ mogelijk te zijn. De pakketjes komen in een kartonnen doos, gevuld met je bestelling + vulling, die bestaat uit versnipperde kartonnen dozen. Ze hergebruiken hun eigen afval om het een tweede leven te geven: super zalig. Ik ben fan!


From the desert with love,

Laura

bottom of page